Utredningar
- Home
- Utredningar
Utredning hos Umeå Dyslexi
Hur går utredningar till av dyslexi, dyskalkyli och språkstörning?
Bokning
Dyslexiutredningar i Västerbotten erbjuder alla de tre sorternas logopediska utredningar, alltså utredning av dyslexi, dyskalkyli och språkstörning. Utredningen, oavsett sort, sker i enlighet med Socialstyrelsens och Logopedförbundets officiella riktlinjer. Kontakta mig här för att boka en tid.
Vi kommer överens om en tid och en plats, antingen hemma hos dig eller på mitt kontor i centrala Umeå. Om vi ska vara någon annanstans än på kontoret så måste platsen vara tyst, lugn och avskild – att ha småbarn hemma eller andra personer på plats kan påverka resultatet negativt.
Själva besöket
Vi träffas på den avtalade tiden och platsen och börjar besöket med en intervju där vi går igenom dina svårigheter, hur de sett ut över tid och varför du tror att de svårigheterna vi ska utreda finns. Om den som utreds är under 18 bör en vårdnadshavare följa med för åtminstone en del av denna intervju.
Efter att den är klar börjar testningen, som tar många timmar av en sorts mer eller mindre invecklade skoluppgifter. Vi kommer gå igenom varje enskild uppgift innan vi börjar med den och du behöver inte förbereda dig på något annat sätt än att vara så utvilad du kan. Denna testning är lång, men vi tar nödvändiga pauser för att vila hjärnan. Ibland delar man också upp testningen på flera dagar
Återgivning
Efter varje utredning hålls ett återgivningssamtal där vi går igenom testresultaten och hur du kan använda utredningens resultat till att frodas i skola, vardag och arbete, Återgivningen sker antingen i samband med utredningstillfället eller vid ett separat tillfälle, beroende på vad som är mest lämpligt.
Om du eller ditt barn går i grund- eller gymnasieskola hålls också ett återgivningssamtal mot lämplig skolpersonal, till exempel en specialpedagog eller klassmentor. För att detta ska vara möjligt kommer du behöva bidra med kontaktuppgifter till en lämplig person, såsom en specialpedagog. Mötet kan hållas online eller fysiskt i person.
Utlåtande
När allt är klart, till exempel under återgivningen, får du en tjock bunt med papper, runt sex till tolv sidor, som är en beskrivning över utredningens resultat. Om du uppfyller kriterierna kommer det finnas en diagnos, en diagnoskod och information om vad detta innebär. Ett utlåtande med diagnos och diagnoskod, utfärdat av en logoped, gäller som intyg för exempelvis förlängd skrivtid på högskoleprovet eller för muntligt prov på körkortsprovet.
Det kommer också finnas nedskrivna tips och råd för vardag, skola och arbete, vem man ska vända sig till för att få mer hjälp, tips på appar och om det finns någon annan sak man kan behöva titta vidare på. Detta kommer vi också att gå igenom muntligt.