Umeå Dyslexi: Har ditt barn Dyslexi, Dyskalkyli eller Språkstörning?

Hur får man en utredning egentligen?

Trots den lovvärda, svenska målsättningen om lika behandling på lika villkor för alla i riket är det svårt att få tag på exempelvis dyslexiutredningar i många kommuner och regioner, och ibland är man inte överens huruvida det är lönt att skicka någon remiss till en logoped eller psykolog. Ibland är vägen till en utredning både lång och krokig och för en förälder som ser sitt barn kämpa varje dag vill man inte alltid vänta på att skolans elevhälsoteam har bestämt sig för att ta initiativ till en utredning.

Här hos Umeå Dyslexi behöver du inte någon remiss och inte att någon annan än du själv bedömer att ditt barn behöver bedömas av en expert. Varje utredning tar hänsyn till ditt barns behov och förutsättningar och jag kommer såklart att ta ställning till om jag tror att man kan behöva titta vidare på någon annan frågeställning, till exempel ADHD/ADD.

Varför behöver man en utredning?

Noga räknat behöver man egentligen inte ha något utlåtande på svårigheter så länge man går i skolan, eftersom stödet skolan ger ska utgå ifrån elevens behov och inte utifrån diagnos. Väldigt ofta ger också skolor allt tillgängligt stöd, men det kan ändå vara avgörande att ha papper på sin diagnos eller sina svårigheter.

Ett av de viktigaste tillfällena är vid lärar- eller skolbyten, då den nya läraren eller skolan då kan läsa in sig på hur ditt barns svårigheter ser ut. Vid kommunikation med lärarna kan ett formellt utlåtande hjälpa till att tydliggöra vilka utmaningar man står inför och vilka åtgärder som kan vidtas.

Att ha sina svårigheter med dyslexi dokumenterade på papper kan dock vara avgörande för att få rätt stöd och anpassningar senare i livet. Efter att gymnasiet tagit slut har man inte längre automatiskt rätt till stöd och hjälp, då kan den som alltid fått och behövt höglästa prov, förlängd skrivtid eller stavningshjälp plötsligt stå utan stöd vid körkortsprovet eller i tentasalen. Ett utlåtande från Umeå Dyslexi gäller som intyg vid alla tillfällen där det behövs.

Fem fördelar med att föräldrar till barn med dyslexi, dyskalkyli eller språkstörning gör en utredning av en expert

En utredning ger en djupare förståelse av barnets specifika behov och svårigheter, vilket möjliggör att skapa en individanpassad plan för stöd både i hemmet och i skolan.

Ju tidigare svårigheterna identifieras, desto snabbare kan rätt insatser sättas in, vilket ökar chansen för positiv utveckling och minskar risken för framtida problem med exempelvis självkänsla och skolmotivation.

En formell utredning öppnar dörrar till viktiga resurser och stödinsatser från skolan och kommunen, såsom specialpedagogiskt stöd, anpassade lärverktyg och möjlighet till extra tid vid prov.

En utredning kan hjälpa föräldrar att bättre förstå sina barns styrkor och svagheter, vilket underlättar i bemötandet av deras behov och stärker föräldra-barn-relationen.

Den som går i grundskolan och gymnasiet är skyddad av Skollagen, som säger att alla elever har rätt till det stöd de behöver. En professionell utredning ger skolan en tydligare bild av barnets behov och blir ett informationsmässigt underlag som ökar möjligheten för barnet att få rätt stöd för en jämlik skolgång, exempelvis genom anpassade undervisningsmetoder och läromedel.

Efter skoltiden blir utredningen ett juridiskt underlag för de som vill studera vidare på universitet eller högskola. Utan en utredning får man inget stöd alls på universitet eller högskola.

Läs mer om mina tjänster för gymnasieleever och unga vuxna.